Ouderenzorgsysteem en domotica

We worden steeds ouder en willen steeds langer in onze eigen woonomgeving blijven wonen. Belangrijk dat dat veilig kan. Met behulp van aanpassingen in de woning kan dat gelukkig. Denk dan aan domotica, een uitgekiend ouderenzorgsysteem.

Wat is domotica

Letterlijk betekent het woonhuisautomatisering. Het is een samentrekking van de woorden domus (huis) en tica (afkomstig van informatica, telematica en robotica).
De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.
In gewone mensentaal komt het erop neer dat u al uw elektronische apparaten in of rondom het huis vanaf één centrale plek, of zelfs op afstand kunt bedienen.
Domotica zorgt ervoor dat ouderen en mensen met een handicap veilig en comfortabel op zichzelf kunnen wonen. Het huis denkt als het ware met de bewoners mee en automatiseert bepaalde handelingen.
(zie wikipedia voor meer info en praktische toepassingen)

domotica

Is het niet te ingewikkeld?

In de jaren negentig ging het vooral om de technische mogelijkheden. Al snel bleek dat men niet zit te wachten op veel technisch vernuft, maar dat gebruiksgemak voorop moet staan. In huidige projecten is dat precies het uitgangspunt: gebruiksgemak. Stel eerst de wensen vast en pas daaraan het systeem aan.

Domotica en energiebesparing

Domotica wordt vooral gezien als een luxeproduct. Maar wist u dat het uitstekend kan bijdragen aan het besparen van energie?
Denkt u eens aan sensoren voor verlichting, temperatuursensoren die de verwarming regelt, elektronische dimmers om de sterkte van de verlichting aan te passen. Of een automatische (de)activering van stopcontacten.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie voor uw specifieke situatie.

maak een afspraak